5 meserii din care sa traiesti in Romania

Romania estre pentru unii tara unde se intorc dupa ce petrec multi ani lucrand in strainatate iar pentru altii poate fi vazuta chiar tara toturor posibilitatilor avand o cariera de succes intr-un sistem care nu promite prea multe. Situatia locurilor de munca si a exodului spre vest poate avea o imagine negativa si pesimista din exterior insa din interior situatia nu sta chiar asa de rau. Inca mai exista sectorul serviciilor care sa iti permita sa ai un trai mai mult decat decent in propria tara chiar si atunci cand lucrurile nu par sa se imbunatateasca. Multi romani au plecat in vest inainte de a se deschide granitele si a se da liber la munca legala in tarile europene iar cei care au ramas au invatat sa se descurce fie cu putin fie sa isi aproprieze anumite cunostinte care ii vor ajuta sa isi cladeasca o cariera, care sa functioneze intr-o societate cu o economie cu multe lipsuri si cu un P.I.B scazut.

Intradevar, banii si puterea financiara nu se imparte in mod corect intre paturile sociale si clasele muncitoare si de mijloc insa romanii au fost tot timpul inventivi si au gasit o cale de a trece mai usor peste anumite situatii corupte. In Romania, cei care am ramas, inca avem meserii si optiuni de cariera, care sa ne ajute sa ne mentinem un trai normal si sa nu ne gandim sa luam calea occidentului. Mai jos voi prezenta 5 meserii din care inca se poate trai in Romania.

Sectorul IT

O data cu dezvolatarea industriei calculatoarelor si a Internetului, cei care au studiat si s-au perfectionat in domeniul IT au parte de o cariera buna, chiar stralucita cu salarii aproape de standardele europene. Romanii s-au indreptat cat mai mult spre acest sector al pietei de munca in ultimii ani si cat mai multe firme internationale si-au deschis sedii in marile orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Aceasta simbioza intre angajator angajat si nevoia unei piete in crestere in domeniul IT s-a pliat perfect pe nevoia romanilor de a avea un job stabil, platit bine, care sa le ofere posibilitatea de a avansa in functie dupa gradul de experienta.

Sectorul medical si de sanatate

Se spune ca fiind medic in Romania mori de foame, insa adevarul este departe de aceasta zicala. Fara a preciza medicii care isi primesc sporuri la salarii in plicuri, aceasta meserie este una de viitor in sistemul sanitar romanesc. Salariile au avut parte de crestere de la an la an iar recent pe langa sistemul sanitar de stat, medicii si asistentii romani pot sa isi gaseasca de lucru in sistemul privat. Cat mai multe persoane se indreapta spre clinici private care le asigura un tratament mai bun mai rapid si care le ofera medicilor un salariu mai mare decat cel oferit de spitalele de stat. Ca medic sau asistent optiunea cu plecarea in vest este la fel de viabila ca cea de lucru in sectorul medical privat in tara.

Jurnalism, traduceri sau “freelancing”

Daca termini o facultate care nu iti aduce decat optiunea de reincadrare intr-un alt domeniu sau o sansa sigura la somaj, nevoia de adaptare pe piata de munca este obligatorie. Astfel, mii de tineri care au terminat facultati cu profil uman ajung sa aleaga intre a pleca in vest pentru a lucra job-uri micute pentru bani mai multi decat primesc in tara sau a ramane in orasele natale si a deveni “freelanceri”. Acest concept este nou in Romania desi in occident este vazut ca un sector de sine statator al pietii muncii. O data cu dezvoltarea Internetului si asimilarea lui in activitatile de zi cu zi, tinerii au posibilitatea de a lucra de acasa, de a prelua proiecte de la anumite companii contra unor sume de bani stabilite intre ei si companie. In acest sector de servicii ambii, angajatorul si angajatul au de castigat iar plata pentru proiectele de traduceri si scris articole este mult mai buna decat cea oferita de angajatorii locali. Aceasta mica diferenta de bani ii face pe tinerii jurnalisti sau traducatori sa aleaga sa lucreze din tara dar cu proiecte si contracte din afara.

Televiziune si media

Terminand facultatea de Jurnalism, unii au mai multa inspiratie sa isi gaseasca un loc de munca la unul din trusturile media mari din tara. Chiar daca la inceput acest job intr-o companie mare inseamna munca multa si remuneratie mica, in timp in functie de calitatile angajatului, acesta poate sa creasca si sa ajunga sa aibe propriile emisiuni de radio sau TV. Intradevar, nu se poate compara acest salariu cu unul de politician insa daca iti place acest domeniu si doresti sa iti dezvolti o cariera in media se merita anii de effort iar salariile din acest sector nu sunt la fel de mici ca cele de pe piata serviciilor unde angajatorii ofera strict salariul mediu pe economie.

Inginerii si sectorul tehnic

Exista scoala si dupa '89 iar invatamantul romanesc cu toate defectele sale inca scoate oameni capabili care se pot incadra usor in demeniul ales de activitate. Unul dintre aceste exemple este sectorul tehnic. Inginerii romani au fost si sunt buni in ceea ce fac, de aceea sunt multe firme internationale care ii angajeaza. In acest caz inginerii nostri pot alege sa plece in una din tarile Uniunii Europene sau sa se angajeze in tara in cadrul unei companii internationale, care le poate oferi un salariu bun peste limita salariului mediu pe economie, cu posibilitatea de avasare in grad. De aceea inca vedem ingineri care lucreaza pe domeniul lor de activitate in tara, care nu se plang de anumite neajunsuri ale sistemului si pietei de munca. In Romania inca se poate trai bine peste limita subzistentei, insa trebuie sa ne orientam bine spre meserii si cariere functionabile si industrii de viitor.



8 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul! Acesta este motivul pentru care m-am gandit foarte bine inainte de a ma inscrie la o facultate, a trebuit sa fie ceva de viitor si din care sa se castige bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun subiectul, din pacate cam scurta lista ( pentru ca asta e realitatea). As mai adauga aici bugetarii, job prost platit dar cu sporuri care depasesc salariul de baza.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca freelancer se castiga destul de bine, daca ai noroc sa prinzi prinzi contracte bune. Am prieteni care din asta traiesc si depasec cu mult salariul minim pe economie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte adevarat, sectorul medical si de sanatate nu o duce prea rau in conditiile de fata...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu acest articol, si eu sunt de parere ca sectorul tehnic are un potential foarte mare si e unul din sectoarele bine platite chiar si in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sectorul IT si cel tehnic se distanteaza de toate celelalte. Sunt domenii profitabile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si restul din ce poate trai fratilor ca doar nu putem toti face aceleasi meserii !!

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt de acord cu ce scrieti! acestea sunt domenii foarte profitabile

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!