Romania- sau de ce as (mai) investi aici?

Citeam deunazi mai multe articole publicate online si am fost surprins de cele relatate. Stiti voi teoriile gen ‚Unde este leaganul civilizatiei?’ sau ‚Care au fost primele forme de viata ce au dat nastere neamului pamantenilor?’!? Mai fratilor, studii serioase facute de cercetatori de vaza au aratat ca romanul este muma si tatal pamanteanului! Sa vina asta ca o concluzie a faptului ca romanul nostru inca mai prelucreaza glia materna cu ustensile gen sapa, grapa, harlet si alte instrumente pierite parca in negura high-tech-ului? Se pare ca afirmatiile cercetatorilor au venit pe baza descoperirii bordeielor, acele mici excavatii in pamant ce ofereau adapost pamanteanului amenintat de furia naturii.

Stiu ca titlul articolului nu pare sa aibe nicio relevanta comparativ cu cele relatate mai sus, insa economia romaneasca mult timp s-a bazat pe agricultura. Nu ne putem considera unul dintre statele puternic dezvoltate precum cele din nord sau vest, insa avem o pozitite destul de privilegiata daca privim in asamblu. Romania este de multi considerata granita dinte est si vest, un punct strategic pe care, din pacate, altii il exploateaza si nu noi. Daca facem o retrospectiva a ultimilor ani, observam cum economia romaneasca, desi puternic afectata de asa-zisa criza economica, inca nu este la pamant (contrar scenariilor pesimiste venite din partea celor ‚avizati’). Am trecut prin regimuri politice care prin prostia celor aflati in scaune ne-au scazut increderea in noi insine si credibilitatea in fata altora. Au incercat diverse scenarii de lansare si relansare economica, un fel de laborator incropit din resturile unora, carpit cu prostia si incompetenta altora si axat pe experimente nebunesti facute pe bietii romani care abia mai pot intelege ce se intampla cu ei si cu tara lor.

Si totusi, se merita sa (mai) investesti in economia romaneasca? Nu am studii de specialitate; nu am nici macar experienta anilor grei de viata si munca in spate, dar am un loc de munca intr-o anume multinationala care mi-a oferit informatii pretioase referitoare la cum merg lucrurile pe la noi. In plus, nu mai este nevoie sa cauti carti si alte studii referitoare la politice economice, masuri de prevenire a esecului economic, etc. Mass-media si-a luat rolul de profesor de economie si ne ofera orice informatie, in scris sau in imagini, cu referire la ce se mai intampla in batrana noastra tara. Cum sa nu vezi negru in fata ochilor cand la TV ilustii nostri guvernanti se targuiesc cu americanii, canadienii, arabii sau chinezii pentru fiecare particica de pamant romanesc?! Leul este in moarte clinica, preturile explodeaza, firmele romanesti isi pun lacatele pe usi...cam asta ar fi scenariul economic promovat de marea majoritate. Si totusi, firme straine risca si investesc la noi? De ce? Avem mana de lucru ieftina, exista anumite privilegii daca esti investitor strain si te hotarasti sa investesti in Romania si, desi greu incercata, piata economica inca rezista.

Pe langa toate acestea, nu trebuie sa uitam ca Romania are resurse valoroase pe piata mondiala. Avem terenuri agricole pe care intreprinzatorii geniali ar sti ce sa faca cu ele. Am avea si turism daca ar exista cineva cu talent vizionar care sa puna in valoare ce avem si ce putem oferi.

Romania poate fi un mic motor economic in marea de macro-puteri economice. Me lipseste ceva? Poate un munte de....INCREDERE!

P.S. Agricultura este un domeniu foarte bun de investit. Pentru seminte profesionale legume aici gasesti mai multe informatii.

4 comentarii:

  1. Daca vrei sa ramai in Romania atunci se merita e logic. Civilizatie? Nicaieri pe pamantul acesta nu exista civilizatie, in momentul in care ne-am depasit conditia impusa de natura, adica sa nu mai existe sistem momentar, nu o sa mai existe razboaie, sa vim vegetarieni chiar si sa ne bucuram de resersele pamantului toti cand avem nevoie fara sa platim atunci poti numii ca suntem civilizati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer in Romania nu se mai merita sa investesti nimic deoarece aceasta tara coboara in jos la nivel mondial in fiecare an.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat de o tara asa frumoasa! Este greu sa te mai ridici la anumite asteptari si pretentii...dupa ce ai fost "tarat" si mintit atata timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Firme curatenie acopera servicii de curatenie in bucuresti si in alte localitati.Ne ocupam de curatat spalat geamuri , curatat canapea , curatare canapele

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!