Sofer, biciclist sau pieton?

Titlul acestui articol prezinta o intrebare destul de generala iar ce voi scrie nu sunt sigur ca este 100% obiectiv si nici 100% subiectiv. Totul se afla undeva la mijloc, ca si adevarul de altfel.

In Romania zilelor noastre, caci numai aici nu suntem suficient de educati, a face parte dintr-una din aceste categorii este un blestem, o serie de injuraturi, piedici, stres si nervi foarte intinsi. Fiecare individ din aceasta categorie crede ca are prioritate oriunde, ca doar el este sofer, biciclist, pieton. Orgoliul fiecarui membru al acestor grupe este imens si greu de depasit.

Sa incepem cu pietonii! Practic ei sunt cea mai defavorizata grupa, circula mult pe jos si noxele emise de masini si caldura de la asfalt nu sunt cele mai grozave asupra sanatatii, in schimb mersul pe jos da. Dar trecand peste aceste aspecte pietenii considera, mai ales din punctul de vedere ca merg pe jos, faptul ca ei au prioritate de trecere pe oriunde, ca pot sari in fata oricarei masini pe trecerea de pietoni si ca a ne asigura cand traversam strada e doar o poveste ce avea obiceiul sa o spuna doamna educatoare la gradinita. Tot pietonii in majoritatea cazurilor considera ca toate culorile de la semafor se adreseaza numai soferilor, nu si lor. Trecerea strazilor prin loc nepermis este stipulat doar in lege, ei nu au citit si nu li se adreseaza aceasta reglementare. E mai simplu sa strigam "da boul ala nu vede ca traversez sa incetineasca"? Ba vede, dar e mai greu sa opresti o masina cu cativa cai putere si o greutate considerabila decat sa stai pe loc.

Urmatoarea categorie este cea de sofer. Cel mai orgolios grup. Ca sofer injuri din mers, faci arbori genealogici pentru toti participanti la trafic si sa nu mai zic ca "regele soselelor" este un titlu pe care ti-l acorzi singur de fiecare data cand ai volanul in mana. Partea proasta a celor care sofeaza este faptul ca, aproape in toate cazurile, regulile de circulatie nu se aplica pentru ei. Spun asta mai ales in cazul parcarilor pe trotuar unde blocheaza pur si simplu caile de acces si de trecere pentru orice pieton. O spun si din punctul de vedere al parcarilor pe pistele de bicicleta, "las ca pot sa ocoleasca". Da, pot biciclistii ocoli masina parcata pe pista destinata lor dar ajung si ei la randul lor sa incalce legea. Mai departe, ca si sofer, sincer o spun: limitele de viteza nu degeaba au fost alese, mai ales in interiorul unei localitati sau in zonele rezidentiale, sunt copii, tineri, batrani, care nu percep lucrurile asa cum ar trebui. Aceste persoane nu pot aprecia corect viteza de deplasare si nici nu se pot misca la fel de agil ca un adult in putere.

Ultima categorie: cea de biciclist. Acum daca este sa ne orientam dupa mesajele asociatiilor de protectie a mediului se promoveaza mersul pe bicicleta ca alternativa la o masina, mai ales in drum spre servici, ar decongestiona traficul foarte mult mai ales in orasele mari. Partea proasta de a fi biciclist este ca nu prea ai unde sa circuli. Toti pietonii sunt indignati cand te vad pe trotuar incercand sa faci slalom printre ei, "nu e strada suficient de mare?" iti striga furios. Daca mergi pe drum, daca nu ai grija te agata un sofer grabit. Daca ai noroc de o pista de bicicleta poti nimeri alte ghinioane: cele trasate langa trotuar sa fie ocupate de masini parcate, iar cele trasate pe trotuar sa fie ocupate de pietoni care inca nu inteleg ca acea banda rosie este destinata doar biciclistinor. Ca si biciclist noaptea este mai greu, trebuie sa fi foarte atent si sa porti vesta reflectorizanta si multe accesorii luminoase pentru a fi observat. Ziua strazile sunt atat de aglomerate incat mai bine te dai batut si mergi pe jos sau cu masina.

In concluzie, in orice categorie te afli, mai devreme sau mai tarziu ajungi sa injuri, sa urli si sa te consideri cel indreptatit sa faca lucrurile dupa bunul plac. Parerea mea este ca doar legea nu este aplicata peste tot in mod corect si universal. Ca altfel nu am mai vedea masini parcate aiurea, piste de biciclisti blocate si oameni care traverseaza strada prin locuri total nepotrivite pentru siguranta circulatiei. Trebuie sa lucram la a aplica in mod corect amenzile. Atunci ne vom disciplina toti, indiferent de categorie.

14 comentarii:

  1. Eu sunt de parere ca fiecare categorie are avantajele si dezavantajele ei! Ca sofer te misti cel mai repede dar consumi bani. Ca pieton e sanatos, ieftin.. dar obositor. Ca biciclest ar fi ideal in opinia mea, mai putin pe intemperii... dar macar cu bicicleta e si ieftin si sanatos! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. in loc sa bei amarul mai bine bei o apa plata direct de la robinetul din bucatarie Apa plata de la robinet. Nu costa mai mult de 1 leu/zi daca te gandesti si e direct la tine acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost pieton , biciclist , sofer iar in cele din urma sunt tot pieton ! Dar cred ca cel mai bine este pieton, pe fiecare zi merg cam 40min si ma simt foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  4. decat sa se lucreze mai mult la amenzi, ar trebui invatat respectul si sa se schimbe caracterul cu amenzi va fi mai rau

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiti cum e?, e mai greu a lucra cu oameni de cat cu animale!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Macar cineva incarca sa spuna adevaru. Mult succes cu blogul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pieton cu carnet si biciclist in timpu liber :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai este "putin" si vom avea "masinari zburatoare" :)) . Asta ar rezolva toate problemele.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cea mai buna modalitate de a te misca prin oras ar fi bicicleta dar din pacate in Romania biciclistii nu sunt considerati ca si participanti la trafic iar soferii nu ii respecta deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine si ma inscriu in toate cele 3 categoriile. Ce cred eu este ca ar trebui sa existe respect reciproc si soferii sa isi schimbe mentalitatea cum ca cei pe 2 roti nu ar trebuie sa se afle pe sosele. Cred si ca ar trebui ca cei care merg pe bicicleta sa fie educati cum sa se comporte in trafic. Am patit de prea multe ori ca unii care merg cu bicicleta pe trotuar (ceea ce nu este normal) sa imi sara in fata la vreo trecere de pietoni...

      Ștergere
  10. cu bicicleta ar fi cel mai bine sa te poti deplasa si pentru sanatate, organism e ok sa faci miscare in fiecare zi, dar in romania e cam periculos, sunt foarte putine piste pentru biciclisti si sa circuli printre masini e cam periculos, ar trebui sa se faca mai multe piste pentru biciclisti.....

    RăspundețiȘtergere
  11. in timpul saptamanii cu masina ca distantele sunt mari si trebuie parcurse repede dar in week-end sigur cu bicicleta. Ador week-end-urile cu bicicleta

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!