Abuz mediatic

Conform studiilor, Romania, se situeaza pe primele locuri la consumul de medicamente fara prescriptie mediacala si doar dupa ureche. Romania este tara care cumpara foarte multe medicamente si le administreaza fara sa se intereseze de efectul acestora sau de posibile reactii adverse la un medic, fie el de familie sau specialist. Majoritatea acestra merg acasa, intra pe un motor de cautare, isi cauta simptomele si citesc eventualele medicamente recomandate. Merg la farmacie si isi cumpara medicamentul accesul in mare parte la ele fiind liber.

Romania este tara in care o legislatie ferma in domeniul farmaceutic nu exista. Romania este tara in care medicul iti prescrie medicamentele foarte scumpe pentru ca asa s-a inteles cu distribuitorul de medicamente, contra unui comision. Romania este tara care nu prea da importanta valurilor de gripa, viroze si alte infectii, ca doar avem farmacie la fiecare colt de strada.

Despre consumul nesabuit de medicamente se poate vorbi mult si bine. Avem posibilitatea sa ne lungim la povesti pe forumuri si sa ne discutam simptomele la nesfarsit. Accesul la internet si al informatie e gratuit. Google iti da raspunsuri la cautari in cateva secunde, uneori chiar milisecunde. Ce iti mai trebuie vizita la medic in momentul in care doctor Google iti poate spune mai repede, fara sa stai la coada prin spital sau la cabinet?

Vorbim despre medicamente, despre mutatii ale virusurilor si bacteriilor, vorbim despre faptul ca din ce in ce mai multe persoane au nevoie de medicamente mai puternice pentru ca tratandu-se dupa ureche virusul si bacteria din corp a dezvoltat rezistenta la antibiotice, antivirale si asa mai departe. Putem insa vorbi si despre faptul ca parintii le ofera copiilor medicamente pentru orice de parca ar fi bomboane. Medicamentele nu sunt bomboane.

Unul dintre cei mai importanti factori cu privire la acest lucru il reprezinta lumea mediatica, in special televizorul si reclamele difuzate cel mai des. Daca privesti o ora pe orice canal de televiziune romanesc vei vedea ca in pauzele publicitare 5 din 10 reclame sunt la medicamente pentru diverse afectiuni iar 4 din acele medicamente sunt pentru raceala. Ne sufocam cu reclame, spalam creierul, dam acces gratuit la ele pentru ca le vindem sub forma unor suplimente alimentare si apoi oferim statistici infioratoare asupra consumului de medicamente din tara noastra.

Pentru a schimba acest lucru trebuie sa incepem o munca asidua, continua si foarte grea. Trebuie sa schimbam legi ale audiovizualului, sa blocam accesul la orice fel de medicamente in farmacii si sa incapem sa ne gasim medici care ne ofera sfatul bun pentru noi, nu pentru buzunarul distribuitorului. Trebuie sa spunem clar si raspicat: Medicamentele nu sunt bomboane.

3 comentarii:

  1. Foarte corect! Daca ar fi un sistem mai bine pus la punct, altfel ar merge lucrurile si altfel s-ar da si pastilele. Sincer si eu mai iau cate o pastila-doua de capul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol bun..si sunt de acord cu opinia ta..problema este ca nu toata lumea are bani sa mearga la medic cum prezinta cate o mica durere...ma duc la medic dau bani..imi da reteta - o cumpar , asa ca mai bine sar medicul si ma duc la farmacie. Abordarea aceasta nu este corecta ca ajungem uneori cand este prea tarziu la medic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai si cu cine sa te lupti? Ca populatia degeaba tipa ca nu se rezolva mai nimic...mai ales sistemul medical este facut in asa fel incat tot in dezavantajul bolnavului este.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!