Santilia, ultima farama de traditie covasneana

Santilia
Masa 
Azi a avut loc Nedeia Mocaneasca, un eveniment traditional ce dateaza de muuulti ani, eveniment care prezinta multa muzica populara, dansuri populare si multa voie buna. Spus mai traditional sarbatoarea este numita Santilie, Sarbatoarea Sfantului Ilie, sarbatoare care semnifica ceva in viata agricola dar si in viata satenilor. Santilia semnifica in trecut coborarea oilor de pe munti iar ciobanii sarbatoreau de santilie intoarcerea acasa si in acelasi timp isi alegeau miresele urmand ca din luna septembrie sa inceapa nuntile si sa se insoare. Prin luptele libere isi aratau suprematia iar prin ridicarea bolovanului isi demonstrau puterea adunata pe parcursul iernii. Azi sarbatoarea Santiliei a luat o alta forma si nu mai are nici o treaba cu coboratul oilor de pe munte si nici cu ciobanii iar evenimentul este unul cu scop turistic. Azi de Santilie se face o demonstratie a unei nunti traditionale covasnene si se prezinta pas cu pas fiecare obicei ce se face in zona noastra. Incepand de la barbieritul mirelui, cocul miresei, descaltatul nasilor, dansul pe paie dar si alte obiceiuri locale, toate sunt aratate si explicate publicului astfel pastrand o mica bucatica de traditie inca in viata.
Santilia
Bolovanii


Marele pacat in legatura cu acest eveniment este ca incet dar sigur se transforma intr-un kitsch fiind ajutati de comerciantii ambulanti de toate felurile si departandu-ne de traditionalul bulz (mamaliga cu branza facuta pe jar) si delicioasa pastrama. Dar sper ca totusi ce este traditie sa ramana traditie, sa nu ne pierdem identitatea!

Si da, ma voi folosi de un articol cultural sa spun rusine USL! Rusine magarilor! In acelasi timp voi felicita PDL! Si din nou Rusine USL, mergeti de va spanzurati cu toti sau daca nu va puteti alinia in fata unui pluton de executie.

Nu am crezut niciodata ca un eveniment cultural, traditional va fi exploatat in scop electoral. Nu avea ce cauta asemenea afise, dube si sonorizari in zona respectiva. Capitalul politic se face corect fara a abuza si de a incerca sa influentezi alegerile persoanelor in cadrul unui eveniment pur cultural, evenimentul fiind organizat de asociatia cultural crestina "Iustinian Teculescu", iar daca organizatorii au permis asa ceva le spun si lor rusine! De ce felicit PDL? Pentru simplul fapt ca desi erau membri ai partidului prezenti in multime s-au abtinut in a face comentarii, s-au abtinut in a declara si in a vorbi la megafon despre politica.

5 comentarii:

  1. ce frumoase sunt astfel de festivaluri, imi aduc aminte de copilarie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos! Mi-ar placea si mie sa iau parte la un asftel de festival! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur cand vad astfel de evenimentte in care este promovata traditia populara romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e in campanie electorala. Profita de orice spatiu public sa isi faca un pic de campanie.MI-E SCARBA!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pt post ! si apreciz ca sunt blogari care promoveaza Romania pe blogurilor lor .. .sunt oameni ca habar au de lucurile de genu sau datinile noastre care fac parte din cultura si amprenta noastra... Bravo !

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!