Dezbateri

Sa vorbim putin si despre dezbateri.

Foarte putini inteleg conceptul de dezbatere, dezbatere publica sau sustinerea unei idei cu argumente precise, clare si foarte pertinente. Lipsa unor asemena abilitati iti cam marginalizeaza posibilitatile de dezvoltare ulterior la joburi unde acest lucru este mai mult decat esential. Dar pana la urma aceasta abilitate nu face rau absolut deloc indiferent de locul de munca, domeniul de activitate sau de studiu. Te ajuta mai mult decat crezi, te invata un numar incredibil de mare optiuni mai ales atunci cand cauti informatii, cand structurezi discursuri, proiecte, prezentari sau esti nevoit sa stai in fata unui public de la un pupitru.

Aparitita cluburilor de dezbateri a inceput timid acum multi ani. La momentul actual a ajuns un sport destul de practicat de liceeni, studenti si masteranzi. Am facut si eu parte dintr-un asemenea club in timpul liceului si nu regret absolut deloc alegerea respectiva.

Recent, in Sfantu Gheorghe, a avut loc a VIII-a editie a turneului de dezbateri "Saint George, city of Debate". La primele editii ale acestui turneu am participat si eu, prime editii care adunau cateva echipe de jucatori. Editia de anul acesta a adunat mai mult decat orice alta competitie de dezbateri din Romania la un loc. Un total de 130 de echipe si aproape 80 de arbitri au venit la Sfantu Gheorghe pentru a lua parte la acest sport mai mult decat academic.

Mai jos aveti declaratia lui Madalin Guruianu, initiatorul acestui proiect in Sfantu Gheorghe:
Ajuns la a opta ediție a Saint George City of Debate, nu pot să nu rememorez începutul acestei competiții. Am fost introdus în lumea dezbaterilor academice în primăvara lui 2007, prin intermediul a doi dintre cei mai buni reprezentanți pe care Sfântu Gheorghe i-a avut în această direcție, Bianca Dragomir și Radu Cotarcea. După ce în toamna lui 2007, cei doi, în echipă cu Laura Ștefănescu, câștigau titlul de campioni ai României, m-am hotărât, cu multă determinare și foarte puține cunoștințe practice să organizăm la Sfântu Gheorghe un turneu de dezbateri, denumit extrem de pompos, la acea vreme, Saint George City of Debate. Au participat doar 4 echipe, 3 din orașul nostru și una din Ploiești.
De la acel inceput timid Sfantu Gheorghe si-a gasit un nume pe harta Romaniei, cel de capitala a dezbaterilor. Ma bucura foarte mult, tinerilor li se ofera o viata in afara internetului si o socializare directa fara "facebook". Orice socializare este buna, dar daca imbinam partea sociala cu cea academica rezultatul este uimitor. Inveti sa argumentezi o idee, sa cauti dovezi pentru a sustine respectiva idee si sa cauti brese in ideile echipelor adverse incat sa iti faci loc pe podium.

Felicitari celor care au participat si anul acesta la "Saint George City Of Debate". Sper sa revad si anul viitor o prezenta la fel de numeroasa la aceasta competitie!

Un comentariu:

Comentează-mă!