Antonescu si crimele de razboi

Foarte multe voci din lumea politica, extrapolitica, amatori si asa mai departe impart viata maresalui Antonescu in 2: unii spun ca este criminal de razboi, ca a omorat, a dres si a facut iar altii spun ca el a fost un mare erou al natiunii romane!
Poate ca nu sunt doctor in Istorie dar pot sa spun ca nu a fost nici un criminal de razboi! El a facut ce trebuia facut la momentul respectiv. Eu consider ca a preferat sa salveze o mare parte a natiunii intrand in razboi alaturi de Germania nazista. De ce? Pentru a preferat sa cucereasca decat sa fie cucerit!
Nemtii nu ar fi stat la nesfarsit sa astepte transporturile de petrol si grau de la noi si ar fi venit ei insisi sa le culeaga si sa le duca, pe gratis si nu pe bani!
Cum bine zicea Antonescu intr-un consiliu de minsitrii in 1941 ca mai bine se bate pentru Basarabia decat sa o astepte de la englezi si isi tine promisiunea fata de nemti pentru ajutorul acordat si continua lupta mai departe pe frontul de est!
Onoarea lui militara nu il face in mod neaparat un erou national si nici un criminal de raboi pentru ca a luptat pentru tara, pentru a trai intr-o Romanie Mare decat intr-una ciunta cazuta in mocirla!
Degeaba tipa evreii ca au fost omorati in Romania! Aici nu a fost nici un Lagar de exterminare, de munca sau de "cazare" al acestora. Deportarile care au avut loc in est nu sunt pentru ca nu erau doriti in Romania ci pentru ca in 1940 cand am pierdut in fata Rusiei o mare parte din teritoriu foarte multi au parasit Basarabia, lasand foarte mult spatiu nelocuit. Cineva trebuia sa faca munca, sa construiasca drumuri, poduri, case si toate cele, altfel Moldova nici in ziua de azi nu ar fi fost atat de moderna!
Antonescu a fost un om de mare caracter, o fata militara foarte calculata si un om ca oricare altul. A avut si el dorinte, vise, idealuri doar ca cei din jurul lui nu au inteles importanta problemelor! A avut parte de oameni politici ca cei de acum: preocupati cu jaful la drumul mare si de bunastarea familiei si a rudelor dar nici unul dintre ei nu a murit cu onoare, Antonescu da!
In timpul executiei sale, inca viu dupa ploaioa de gloante a plutonului, s-a ridicat in picioare plin de sange: "Nu sunt mort. Mai trageti odata!"
A fost criminal sau erou? Condamnat sau condamnabil? Rus, neamt, englez sau roman?

Un comentariu:

Comentează-mă!