Profesionist, caut de munca

Nu sunt atat de pretentios la locurile de munca de pe piata si nici nu sunt orgolios astfel incat sa imi fie frica de munca de "jos". Intre ghilimele pus "jos" pentru ca nici o munca cinstita nu este rusinoasa, cel putin pentru mine nu. Dar ce faci cu oamenii care nu ai nici o pregatire, cei care se plang ca nu au bani de paine, tigari, facturi si asa mai departe dar vorbesc mii de minute zilnic si in acelasi timp acumuleaza datorii si refuza orice loc de munca pe un salariu, cat de mic ar fi el. Ce nu mai inteleg este si faptul ca profesionistii nu sunt apreciati, nu sunt motivati si mereu li se cauta ceva in maneca sau gandire. Profesionistii ajung sa plece de la munca, sa isi caute alt loc, indiferent de salarizare numai sa lucreze ceva pentru ca stie ca fara un ban, se traieste daca nu greu, foarte greu. Incep sa cred ca romanii se impart in doua mari categorii: cei lenesi si plini de sine si categoria muncitorilor umili. Stiu ca in orice padure exista si uscaturi nu numai brazi falnici si verzi dar sa fim seriosi. In lumea economica existenta nu poti avea pretentii la salarizari de director pentru orice lucru marunt. Poate ca plata nu este cea mai corecta la noi dar in acelasi timp nici in afara granitelor nu este atat de roz. Pot vorbi si de afara granitelor pentru ca am fost si am observat ce anume se intampla si acolo. Da, sunt salarii de 1000-2000 de euro pentru cei profesionisti dar sunt si salarii de 500-700 de euro pentru cei necalificati. Toate bune si frumoase, bani seriosi in Romania dar nimeni nu se intreaba de la cat incepe o chirie acolo, care sunt costurile traiului zilnic pe langa celelalte sacrificii sociale, morale si familiale pentru a ajunge sa faci o economie bunicica pentru o investitie sau familia ramasa in urma. Poate ca in Romania este salariu mic, uneori platit cu intarziere dar ai confortul de acasa, poate chiar locuinta ta si painea pe care esti obisnuit sa o mananci, prietenii si viata sociala bogata. Statistic suntem foarte multi someri (romani) care ar avea nevoie de un ban, nu de ajutor social. In acelasi timp sunt si numeroase locuri de munca pentru necalificati dar si pentru profesionisti, de cele mai multe ori ramanand vacante foarte multa vreme pana la venirea unui om dornic sa munceasca. Sunt de parere ca cei profesionisti ar trebui inclusiv ajutati de stat sa isi gaseasca de munca, sa primeasca ei ajutorul social pentru care trudesc in restul timpului sa contribuie la bugetul de stat si nu cel care nu se ridica din pat pentru un salariu de 6-700 de lei.

Deocamdata atat. Data viitoare statisica economica reala a locurilor de munca din tara si beneficiile financiare intr-o familie pentru ca banul nu creste in copac!

24 de comentarii:

  1. Ai dreptate si eu pot sa confirm ca in afara viata nu e tocmai roz pentru ca ai salariu de 1000e dar chiria te duce undeva la 300-400e + mancare + vicii + ceva pus de-oparte = sa zicem undeva la 600e aproximativ si mai ramai cu 400 din care 200-300 pui de-oparte si ramai cu 100 sa te bucuri si tu de poftele tale ( asta ar fi o situatie fericita ca de cele mai multe ori rabzi ) iar in ceea ce tine la noi, cunosc persoane care nu ca nu au deloc cunostinte in ceva anume dar nici macar in gramatica nu stau prea bine si au pretentia sa se angajeze daca ar fi posibil direct in scaunul de sef. vrei salariu mare trebuie sa depui eforturi mari ca sa ajungi sa iti meriti venitul. si la noi mai e problema ca nu stim sa ne valorificam resursele ( ca angajator ma refer ) din ce am observat eu sunt putini care stiu sa puna in valoare un angajat si sa ii fructifice abilitatile, in rest am doar un singur cuvant : EXPLOATARE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca acest lucru se intampla peste tot...acum ca unii o recunosc, altii nu...este partea a doua. ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. In ziua de azi, chiar si cei foarte buni nu isi gasesc loc de munca...
    Este un paradox... desi sunt cei mai multi bani in circulatie (fata de cat au ar fi fost vreodata), oamenii nu au bani...

    RăspundețiȘtergere
  4. Atat timp cat nu se formeaza o cultura de meritocratie in societatea romaneasca, nici ca o sa vezi angajati care sa se dea peste cap sa isi faca treaba.

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte greu sa iti gasesti de lucru chiar daca ai cativa ani de experienta in spate. ( ma refer la un job cat de cat bunicel. Uite de exemplu eu vreau sa imi gasesc ceva de munca, dar peste tot cere experienta, abia am terminat liceul, de unde sa am experienta, sunt doar anul I la faculta.. Eu stiam ca experienta o faci lucrand..

    RăspundețiȘtergere
  6. In ziua de azi poti sa fii super bun, daca nu ai relatii si pile e greu sa iti gasesti un job decent.E foarte greu in Romania de astazi und e domina nepotismul in toate domeniile fiind ele private sau particulare .

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu cred ca nu e de ajuns sa excelezi in ceva. In ziua de azi trebuie sa stii sa te vinzi, corporatiile cam fac legea si din pacate sistemul de valori cautat e cu totul altul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca ajungi sa ai salariu de 1000 E este destul de ok, zic eu

    RăspundețiȘtergere
  9. La noi in tara e foarte bine daca ai un asa salariu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Toti fug din Romania in alte tari deoarece se castiga bine acolo fata de aceasta tara dar chiria, transportul si mancarea te termina. Preturile sunt foarte mari, la ce salarii sunt acolo.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pot spune ca ai abordat un subiect foarte controversat in ziua de azi.Si asa este,nu mai sunt in frunte oamenii care lucra si sunt cinstiti si seriosi.In ziua de azi,daca esti serios si cinstit,ai numa de pierdut,dar daca ramai acelasi indiferent de situatie cu siguranta vei razbi la lumina sa zic asa.Legat de partea cu somerii,ai dreptate,foarte multi prefera sa stea si sa primeasca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte interesant modul cum pui problema.
    De foarte multe ori, persoanele capabile nu gasesc de munca, iar cei cu pile distrug tara.

    RăspundețiȘtergere
  13. Din pacate e foarte greu sa fi pregatit, pentru ca la facultate inveti tot felul de prosti care nu-ti folosesc la nimic sa te angajezi. Tot ce inveti inveti la locul de munca, daca cunosti pe cineva sa te angajeze.

    RăspundețiȘtergere
  14. Intradevar nu e tocmai roz situatia, insa cu ceva ambitie se poate trai si aici. Am ajuns la parerea ca nu tine neaparat numai de pregatire, sa ai un job bun, cat si de noroc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ceea ce nu intelege lumea este ca nimeni nu s-a nascut director. Cine vrea sa ajunga director are de muncit. Incepand de la faptul ca fara studii nu faci nimic si daca nu incepi de jos pentru a capata experienta , nimeni nu se va uita la tine. Totul tine de cat de mult iti doresti ceva de la viata. Chiar si lucrurile marunte iti pot aduce o satisfactie buna. Trebuie doar sa vrei si sa crezi iar restul vine de la sine

    RăspundețiȘtergere
  16. In momentul de fata e greu sa iti gasesti un loc de munca dar nu imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  17. A mai spus cineva sus, ca trebuie sa muncesti sa prinzi experienta si sustin! Si mai cred in faptul ca multi tineri chiar fac inca 3 facultati, pentru simplul fapt ca nu vor sa munceasca. Mami si tati sunt ok cu asta, pentru ca copilul lor mic si drag face scoala. Iar asta cu parintii alt factor determinant...

    RăspundețiȘtergere
  18. De vina e sistemul...sistemul si marile corporatii unde nu exista un sef direct. Doar o ceata de sefi mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  19. Locurile de munca sunt o problema majora peste tot. Daca voi, cei din orasele mari va plangeti....

    RăspundețiȘtergere
  20. Indiferent cat ar fi viata de grea in afara eu zic ca nu se compara nici pe departe cu mizeria din Romania, unde daca te duci la un interviu (ex.: secretara firme de crewing)si ai facut greseala sa spui ca ai terminat si tu o amarata de facultate, te zboara direct fara alte intrebari. De ce? Pt ca sunt obligati sa iti ofere un salariu mai mare.
    Spunea cineva mai devreme ca dintr-un salariu de 1000 euro in afara iti mai raman 100 euro pentru placerile tale..pai cati in Romania raman cu 100 euro pt ei dupa achitarea tuturor datoriilor? cred ca 60-70% raman cu datorii dupa achitarea dandanalelor. La noi in Romania trebuie sa fii profesionist, sa ai capul plecat, si indiferent de locul de munca, sa fii recunoscator ca ai un job, mai ales daca lucrezi la patron. Trist ...

    RăspundețiȘtergere
  21. De foarte multe ori, persoanele capabile nu gasesc de munca, iar cei cu pile distrug tara.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sincer, eu unu prefer Romania decat sa plec in afara. Sunt constient ca nu gasesti asa usor ceva bine platit dar usor usor cu o facultate buna te ridici :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Cauta in alta tara. Aici s-ar putea sa gasesti ce nu-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere

Comentează-mă!